fbpx
29Jun

Избягвайте тези грешки с ниско съдържание на въглехидрати за по-добро здраве с диабет тип 2

„Ако сте с наднормено тегло, клетките ви приемат всичко, направено от холестерол и го превръщат в естроген, така че хората с наднормено тегло имат много естроген в мастните си клетки“, казва д -р Брайън Тулох, ендокринолог в болница Park Plaza и Медицински център и клиничен доцент в Медицинското училище на Тексаския зенидол измама университет в Хюстън. По принцип д -р Тулок казва, че колкото сте по -тежки, толкова по -късно ще настъпи менопаузата.

Как менопаузата може да доведе до диагноза диабет

Менопаузата също е време, когато жените, които не знаят, че имат диабет тип 2, могат да бъдат диагностицирани за първи път. Някои групи могат да бъдат особено засегнати от късна диагноза диабет, казва Тулок, обяснявайки, че някои малцинства имат три до пет пъти по-голям шанс да имат диабет тип 2. Например латиноамериканците с индийски произход може да имат 25 % повишен риск от диабет в менопаузалните години, казва Тулох, а тези с повишена коремна мазнина са особено уязвими за диагноза диабет, тъй като затлъстяването увеличава риска от инсулинова резистентност. В допълнение, хората, чийто генофонд произхожда от Западна Африка, могат да видят повишен риск от диабет с възрастта и повече абдоминално затлъстяване.

Независимо от генетиката, жените на средна възраст могат да предприемат определени стъпки, за да предотвратят диабета по време на менопаузалните години, казва Тулок. Тези стъпки включват извършване на упражнения с тегло, което може да увеличи чувствителността към инсулин, избор на храни с високо съдържание на фибри и нискокалорични за по-добро управление на кръвната захар и прозрачност с Вашия лекар относно вашите лекарства, защото някои-като тези за астма и високо кръвно налягане – може да увеличи риска от инсулинова резистентност.

Други усложнения

Жените с диабет тип 2, които са преминали през менопауза, може вече да нямат диви хормонални промени, влияещи върху нивата на кръвната захар, но имат други възможни здравословни проблеми, които трябва да се имат предвид. Например, те са изложени на по -висок риск от развитие на атеросклероза, втвърдяване и удебеляване на стените на артериите, което може да доведе до инсулт или инфаркт.

Освен това наддаването на тегло след менопаузата не е необичайно, но изглежда е по -често при жени с диабет тип 2. Това увеличава риска от сърдечни заболявания.

С менопаузата и по -заседналия начин на живот идва друг риск: остеопороза, заболяване, белязано от изтъняване на костите. Докато жените с диабет тип 2 имат по -малък риск от остеопороза, отколкото жените с диабет тип 1, те имат по -висок риск от счупване на костите, отколкото жена в менопауза, която няма диабет.

Подходящ ли е ХЗТ за вас?

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) или хормоналната терапия след менопаузата остава спорна тема, но може да бъде вариант за жени с диабет тип 2, които изпитват трудни признаци на менопауза и имат проблеми с поддържането на кръвната си глюкоза под контрол.

Проучванията за безопасност на ХЗТ след менопаузата са показали противоречиви резултати, но изглежда, че някои лекари отново ще подкрепят употребата на хормонални заместители, макар и по -внимателно. Tulloch казва: „Сега има тенденция да противоречи на това, което се вярваше преди няколко години, когато [изследването на Инициативата за женско здраве за употребата на хормони в менопауза] предположи, че естрогенът в менопауза не е толкова добра идея. Мисля, че махалото се отклони назад. ”

Не всички лекари са съгласни, но общият консенсус е, че жената трябва да започне ХЗТ само ако нейните симптоми – като горещи вълни – са тежки и не могат да бъдат лекувани по друг начин. Ако една жена реши да не ходи на ХЗТ, тя трябва да обсъди с лекаря си лекарствата за диабет, тъй като може да се нуждае от по -ниска доза, отколкото е била преди менопаузата.

Не забравяйте да обсъдите индивидуалната си ситуация с Вашия лекар, за да определите най-добрия начин на действие за Вашето благосъстояние. “Някои нови лекарства за диабет тип 2 имат действие, което улеснява отслабването, а поне две сега са показали, че намаляват сърдечно -съдовия риск при диабет тип 2”, казва Тулок.

За тези, които може да изпитват вагинална сухота – често срещан ефект от менопаузата – локално действащият естрогенов крем може да ви помогне да поддържате активен сексуален живот, добавя той.

Менопаузата включва промяна за всяка жена, но като работите с вашия медицински екип на този важен етап от живота, ще можете да направите възможно най -здравословния преход.

Повече в Диабет тип 2

7 изненадващи неща, които могат да повлияят на теглото

Какво трябва да знаят мъжете за диабет тип 2

Как позитивният саморазговор може да ви помогне да се справите с диабет тип 2

Абонирайте се за нашия бюлетин за диабет!

Най -новото при диабет тип 2

5 начина за лечение на диабет тип 2, докато работите от вкъщи

Не позволявайте на рутинните ви дистанционни дейности да причиняват влакче с кръвна захар.  

От Krista Bennett DeMaio 31 март 2021 г. Спонсорирано рекламно съдържание

Food Rx: Ендокринолог споделя какво яде за един ден, за да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Лекар от университета в Станфорд, специализиран в лечението на хора с диабет тип 2 и затлъстяване, говори за ядене на зеленчуци подъл, порциониране на ориз. . .

От Кейт Рудър 18 март 2021 г.

Диабет тип 2, свързан с повишен риск от болестта на Паркинсон

Генетичните данни показват, че може да има пряка връзка между диабет тип 2 и по -висок риск от разстройство на движението, както и неговото прогресиране. . .

От Лиза Рапапорт, 12 март 2021 г.

Повече доказателства Веднъж седмично инжектиране на семаглутид помага на хората с диабет да отслабнат

Продаван в по -ниска доза под марките Ozempic и Rybelsus за лечение на диабет тип 2, семаглутидът също може да бъде безопасен и ефективен при хронично тегло. . .

От Лиза Рапапорт, 8 март 2021 г.

8 неща, които хората с диабет трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефикасността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с диабет тип 1 или тип 2.

От Кейт Рудър, 21 януари 2021 г.

Има ли връзка между диабет тип 2 и замърсяване на въздуха?

Появяващите се научни изследвания показват, че излагането на замърсяване на въздуха може да повлияе на риска от диабет и да затрудни управлението на болестта. . .

От Кейт Рудър, 20 януари 2021 г.

Метформинът може да доведе до по -здравословна бременност при жени с диабет тип 2

Бременните жени с диабет тип 2, които са приемали метформин, наддават по -малко тегло, изискват по -малко инсулин и имат по -малък риск от раждане на големи бебета. . .

От Лиза Рапапорт, 10 декември 2020 г.

Повечето с диабет може да са с много висок риск от фатално сърдечно заболяване след 10 години

Новите проучвания подчертават значението на управлението на рисковите фактори за сърдечни заболявания, ако живеете с диабет тип 2.

От Мелиса Джон Майер 1 декември 2020 г.

Средиземноморска диета, обвързана с 30 % намален риск от диабет при жените

Двадесетгодишните последващи резултати помагат да се осветят ключовите пътища в тялото, които помагат да се обяснят защитните ползи от този популярен стил на хранене.

От Беки Ъпъм, 23 ноември 2020 г.

7 грешки в нисковъглехидратната диета, които трябва да избягвате, когато имате диабет

Намаляването на въглехидратите е основата на управлението на диабета, но не е надеждно. Избягвайте тези грешки с ниско съдържание на въглехидрати за по-добро здраве с диабет тип 2.

От K. Aleisha Fetters, 13 ноември 2020 г. “

Семейната култура и лошият достъп до здравни грижи могат да играят роля за повишения риск от хора от испанците за диабет тип 2. Томас Баруик/

Десетилетия наред Мартин Гомес се наслаждава на тако и бурито без грижи. Наситената с въглехидрати храна за комфорт го държеше енергичен, за да може да работи усилено, носейки заплатите си вкъщи от работата си като озеленител, за да издържа семейството си. Но той не осъзнаваше, че една и съща храна един ден ще застраши всичко.

Гомес, 56-годишен латиноамерикански жител на Хюстън, беше диагностициран с диабет тип 2 на здравен панаир преди около 15 години. Тъй като диабетът изисква управление на кръвната захар чрез промяна в диетата и начина на живот, както и лекарства в много случаи, той се тревожи дали ще успее да запази работата си в озеленяването или дали някога ще може отново да яде готвенето на семейството си. Не беше сигурен, че ще има достатъчно време през деня, за да работи с упражнения, проследяване на диета, посещения в аптеки и посещения на лекар. Лошо управляваният диабет може да доведе до животозастрашаващи усложнения като бъбречни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, невропатия и проблеми със зрението. Първоначално, казва Гомес чрез преводач, диагнозата му за диабет „се чувстваше като смъртна присъда. ”

Защо има по -високи нива на диабет сред латиноамериканците

Ситуацията на Гомес едва ли е необичайна. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 50 процента от възрастните испанци в Съединените щати се очаква да развият хронично заболяване диабет тип 2 – процент, който е по -висок, отколкото за средния възрастен, който има 40 процента вероятност за развитие на диабет тип 2. CDC също така изчислява, че латиноамериканците са с 50 % по -голяма вероятност да умрат от болестта, отколкото белите.

Докато латиноамериканците като цяло са изложени на по -висок риск от диабет, те не са единствената група: разпространението на диабета също е по -високо сред местните жители на Аляска, коренните американци и чернокожите, според Американската асоциация по диабет. Изследванията показват, че различни фактори, включително тези, свързани с генетиката, начина на живот и метаболизма, вероятно играят роля в по -големия риск на тези индивиди.

Статия, публикувана през август 2014 г. в Diabetes Care, описва изследване, което установява, че комбинацията от липса на осведоменост, различия в здравното осигуряване и ниски доходи на домакинството също може да играе роля в по -високите проценти сред испаноезичните хора. И конкретните подгрупи в латиноамериканската общност изглежда са изложени на различни рискове от развитие на диабет тип 2, статията обяснява: Например, докато разпространението на диабета е най -високо при мексиканците, на 18,3 %, то е най -ниско при южноамериканците, при 10. 2 процента. Гомес каза, че не осъзнава, че храната с високо съдържание на въглехидрати, която яде постоянно, го настройва да получи диабет тип 2.

Приоритизирането на вашето здраве е от решаващо значение за контрола и превенцията на заболяванията

Експертите са съгласни, че по -високият риск от диабет при испанците е много реален, но тъй като някои от действащите фактори се свеждат до индивидуалния контрол, хората, които може да са загрижени за диабета – включително тези, които или имат фамилна анамнеза за заболяването, или са били с диагноза преддиабет – могат да се чувстват овластени да променят здравословните си резултати.

Често за латиноамериканците предотвратяването или управлението на диабета се свежда до битови и културни норми, казва Адлия Ебайд, PharmD, директор на аптечните услуги в клиниката Сан Хосе в Хюстън. „Те имат семейни и социални отговорности, които надхвърлят здравето им и исторически погледнато, обикновено се диагностицират в ситуация на спешна помощ, така че превенцията не е на тяхно място“, казва Ebeid, позовавайки се на нейните испански пациенти с по-ниски доходи.

Гомес обяснява, че може да е трудно да се направят промени в начина на живот, когато получите диагноза диабет тип 2, но този подвиг може да бъде особено предизвикателство, когато вашата култура привидно отблъсква вашите здравни цели. Като латиноамериканец той казва, че борбата му е била двойна: трябваше да работи и да помага на семейството си, така че той беше научен, че няма време за лични неща като упражнения и управление на стреса – два фактора експертите са съгласни, че са наложителни за предотвратяване и контролиране на диабета. И тогава има проблем с храната.

„Тако, бурито, гордита, менюдо, позол“, казва той-всички тези ястия с високо съдържание на въглехидрати и мазнини допринесоха защо той се бори с диабет тип 2 днес. „Все още ям подобни храни, но те са по -здравословните възможности. ”

Гомес казва, че за да получи контрол над диабета, е трябвало да мисли за здравето по различен начин и да се научи как да се грижи за тялото си като начин да се грижи за семейството си. Той все още яде тако – в края на краищата те са вкусни – но той избира запечени тортили и постно, а не мазно месо за пълнене. „Голямото нещо е, че ако искам да ям някое от традиционните си ястия, ще ям по -малко от това и ще добавя зеленчуци в чинията си“, казва той.

Гомес също ще прегледа местния магазин за хранителни стоки и ще купи готови ястия, особено салати, докато намери такава, която наистина му харесва. Тогава той ще намери съставките в магазина, за да направи тази салата у дома – такива с много зеленчуци.

Ибейд казва, че насърчава пациентите си да ядат по -малко тортили, като само една върху тако, вместо да ги подреждат, и да ги виждат като част от специално хранене вместо ежедневен прибор.

Семейната подкрепа също е от решаващо значение за превенцията на диабета в испанските семейства

Тя казва, че е от съществено значение да се въведат децата на пациентите и другите членове на семейството в разговори за диабет тип 2, тъй като тези взаимоотношения са важни за дългосрочна подкрепа.

„Може да се говори много за това колко ориентирана към семейството е тази култура и как те разчитат на различни членове за различни роли“, казва Ибейд и добавя, че децата често ще поемат инициативата „да държат родителите си отговорни. „Тя каза, че те ще насърчат родителите си да приготвят здравословни вечери за семейството, ще ги подтикнат към упражнения и понякога ще упражняват с родителите си за насърчение.

Измислянето как да поддържа подобен начин на живот, като същевременно прави здравословни промени, е било сложно, но Гомес казва, че се чувства „оптимистично“ относно здравето си сега.

Неговият съвет към всеки, който е испанец, наскоро е диагностициран с диабет тип 2? Всичко ще бъде наред – диабетът не е смъртна присъда – но трябва да направите някои промени.

„Не се стресирайте заради това; не се претоварвайте Вслушайте се в съвета на лекаря и започнете да правите промени сами “, казва той. „Това, което ядем, не е най -здравословната храна, затова започнете да правите тези постепенни промени. ”

Абонирайте се за нашия бюлетин за диабет!

Най -новото при диабет тип 2

5 начина за лечение на диабет тип 2, докато работите от вкъщи

Не позволявайте на рутинните ви дистанционни дейности да причиняват влакче с кръвна захар.  

От Krista Bennett DeMaio 31 март 2021 г. Спонсорирано рекламно съдържание

Food Rx: Ендокринолог споделя какво яде за един ден, за да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Лекар от университета в Станфорд, специализиран в лечението на хора с диабет тип 2 и затлъстяване, говори за ядене на зеленчуци подъл, порциониране на ориз. . .

От Кейт Рудър 18 март 2021 г.

Диабет тип 2, свързан с повишен риск от болестта на Паркинсон

Генетичните данни показват, че може да има пряка връзка между диабет тип 2 и по -висок риск от разстройство на движението, както и неговото прогресиране. . .

От Лиза Рапапорт, 12 март 2021 г.

Повече доказателства Веднъж седмично инжектиране на семаглутид помага на хората с диабет да отслабнат

Продаван в по -ниска доза под марките Ozempic и Rybelsus за лечение на диабет тип 2, семаглутидът също може да бъде безопасен и ефективен при хронично тегло. . .

От Лиза Рапапорт, 8 март 2021 г.

8 неща, които хората с диабет трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефикасността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с диабет тип 1 или тип 2.

От Кейт Рудър, 21 януари 2021 г.

Има ли връзка между диабет тип 2 и замърсяване на въздуха?

Появяващите се научни изследвания показват, че излагането на замърсяване на въздуха може да повлияе на риска от диабет и да затрудни управлението на болестта. . .

Categories: Uncategorized