fbpx
02Apr

Bizonyos eljárásoknál szén-dioxid gázt helyeznek a hasba

A laparoszkópia egy kevésbé invazív módszer a különféle betegségek diagnosztizálására vagy kezelésére.

A laparoszkópia során egy vékony csövet kamerával és rajta fénnyel (úgynevezett laparoszkóppal) helyeznek a testbe nagyon kis bemetszéseken keresztül.

Sebészeti eszközöket lehet behelyezni a laparoszkópon keresztül a szövetek vágásához vagy javításához.

Néha hívják "kulcslyuk műtét," A laparoszkópia a hagyományosnál könnyebb és gyorsabb felépülést eredményezhet "nyisd ki" sebészet.

Diagnosztikai laparoszkópia

A diagnosztikai laparoszkópia azt jelenti, hogy az eljárást egy egészségügyi állapot diagnosztizálására használják.

Gyakran hajtják végre:

Daganatok ellenőrzése Végezzen biopsziát (vegyen egy kis szövetmintát) Vizsgálja meg a szerveket, például a vakbélt, a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a beleket, a lépet vagy a gyomrot. Nézze meg, hogy a rák átterjedt-e a test másik részére. Ellenőrizze a méhen kívüli terhességet. női petevezetékek), endometriózis (amelyben a méhen kívülre képződő szövet) vagy kismedencei gyulladásos betegség (PID) Találja meg az összenövéseket (hegszövet), a miómákat (nem rákos növekedés a méhben), fertőzéseket vagy cisztákat

Laparoszkópos sebészet

A laparoszkópiát néha az invazívabb sebészeti kezelések alternatívájaként használják.

Az eljárás a következőkre használható:

Petevezeték lekötés végrehajtása (műtéti beavatkozás egy nő sterilizálására) Sérv javítása Szervek, például méh, petevezető, hólyag, lép, epehólyag, petefészek, vese vagy vakbél eltávolítása A vastagbél vagy a gyomor egy részének eltávolítása Bizonyos térd- és vállműtétek elvégzése Bariátriai (súly) -redukciós) műtét

Mi történik a laparoszkópiában

A laparoszkópia során a laparoszkópos sebész egy kis vágást végez a test külső oldalán (hasi műtéteknél általában a köldök közelében).

Trokárt (vékony csövet) helyezünk a bemetszésbe.

Bizonyos eljárásoknál szén-dioxid gázt helyeznek a hasba. Ez nyitott teret hoz létre, hogy jobban lássa szerveit.

Ezután a sebész laparoszkópot helyez a trokáron keresztül. Más eszközök is áthelyezhetők a laparoszkópon keresztül a test szöveteinek megtekintésére, vágására vagy javítására.

Több vágás is elvégezhető, ha más szerszámokra van szükség.

A laparoszkópon lévő kamera lehetővé teszi a sebész számára, hogy a műtőben lévő videoképernyőn megtekintse a test belsejét.

Az eljárás befejeztével a sebész eltávolítja a műszereket és összevarrja a bemetszéseket.

Laparoszkópia előtt

A laparoszkópos beavatkozás előtt orvosa valószínűleg azt fogja mondani, hogy ne egyen vagy igyon semmit nyolc órán keresztül.

Az eljárás megkezdése előtt tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját az Ön által szedett összes gyógyszerről. Lehetséges, hogy le kell állítania bizonyos gyógyszerek szedését a műtét napján vagy azt megelőzően.

Laparoszkópia után

Valószínűleg haza tud menni az eljárás napján, de bizonyos esetekben éjszakára a kórházban kell maradnia.

A laparoszkópos beavatkozás után fájdalmat érezhet a bemetszések körül. Vállfájás is kialakulhat. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen típusú fájdalomcsillapítókat vegyen be.

Ügyeljen arra, hogy a műtét után valaki mással vigye haza a kórházból.

A legtöbb ember gyorsan felépül a laparoszkópos eljárások után. Gyógyulása egészségi állapotától és az elvégzett eljárás típusától függ.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli az eljárást követően:

Láz vagy hidegrázás Hányinger vagy hányás Duzzanat a műtéti helyen Képtelenség vizelni Vérzés vagy vízelvezetés a bemetszésekből Csillapíthatatlan fájdalom

A laparoszkópia kockázatai

A laparoszkópia lehetséges kockázatai a következők:

Szerv átszúrása Vérzés Fertőzés Általános érzéstelenítésből adódó szívszövődmények

Iratkozzon fel Női Egészségügyi Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Diagnosztikai laparoszkópia; MedlinePlus. Laparoszkópos műtét; MedlinePlus. Laparoszkópia; Merck kézikönyv. Mutass kevesebbet

A laparoszkópia legújabb eredményei

Lehet, hogy most mandulaműtétre van szüksége

A torok egyik oldalán fellépő fájdalom és a nyelési zavaró érzés mind annak a jele lehet, hogy ki kell húznia a manduláját. Fedezze fel, miért előnyös néhány felnőtt számára a mandulaműtét. . .

Írta: Helen Troy 2014. február 6"

A szalmonella baktériumok olyan csoportja, amelyek gyakran élelmiszer eredetű betegségeket okoznak. A baktériumok által okozott fertőzést szalmonellózisnak (vagy röviden szalmonellának) nevezik, és szennyezett élelmiszerek, köztük nyers baromfi, tojás, marhahús, valamint bizonyos esetekben gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával kaphatja meg. Szalmonellát kaphat háziállatok – különösen egyes madarak és hüllők – kezelésével is.

A szalmonellafertőzések rendkívül gyakoriak – a baktériumok évente több mint egymillió fertőzést okoznak az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint.

A legtöbb szalmonellafertőzött ember kezelés nélkül teljesen felépül, de egyes esetekben a betegség elég súlyos lehet ahhoz, hogy kórházi kezelést igényeljen.

A CDC jelentése szerint a szalmonellának számos típusa létezik – akár 2500-at is kategorizáltak, de csak alig 100 típusról ismert, hogy fertőzést okoz az emberben. Ezek többsége gyomor-bélrendszeri megbetegedést okoz, de más típusok, mint például a Salmonella typhi és a Salmonella paratyphi, amelyek nem gyakoriak az Egyesült Államokban, életveszélyes betegségeket, a tífusz és a paratífusz lázat okozhatják. Az Egyesült Államokban az ilyen típusú fertőzésekben szenvedő emberek többsége külföldre utazva szerzi be azokat olyan területeken, ahol ezek a betegségek gyakoriak.

A szalmonella jelei és tünetei

A szalmonella enyhe vagy súlyos gyomor-bélrendszeri betegséget, úgynevezett gastroenteritist okoz, amelyet gyomorinfluenzaként is ismernek. A tünetek általában a baktériumoknak való kitettség után hat óra és hat nap között jelentkeznek (bár néhány embernél több hétbe is telhet a tünetek kialakulása) a CDC szerint. A gyakori tünetek a következők:

Hasmenés Hasi görcsök Láz Fejfájás Hányinger és hányás Étvágytalanság Azonnal hívja orvosát, ha a következő tüneteket tapasztalja: Hányinger és hányás Tartós hasmenés, amely három napnál tovább tart Vér a székletben 102 foknál magasabb láz, folyamatos hányás és vizeletkiválasztás amelyek a kiszáradás jelei)Szédülés, különösen felálláskor Súlyos hasi fájdalom

A szalmonella okai és kockázati tényezői

A szalmonella az emberek és más állatok bélrendszerében él, és széklettel távozhat a szervezetből. A baktériumok megfertőzhetnek valakit, ha megérintik vagy megesznek valamit, ami az adott széklettel szennyezett. Néhány gyakori módja annak, hogy egy személy szalmonellával megfertőződjön:

1. Állati ürülékkel szennyezett étel vagy ivóvíz fogyasztása, például:

Rosszul főtt marhahús, baromfihús vagy hal (a főzés elpusztítja a szalmonellát) Nyers tojás vagy nyers tojást tartalmazó termékek, például süteménytészta Nyers vagy pasztőrözött tej- vagy tejtermékek, például tejNyers zöldségek vagy gyümölcsök

2. Olyan élelmiszer elfogyasztása, amelyet olyan élelmiszer-ipari dolgozó kezelt, aki nem mosott megfelelően kezet

3. Egy állat simogatása vagy hulladékának kezelése, különösen olyan állat, amelyről ismert, hogy szalmonellát hordozó, például gyíkok, teknősök vagy madárbébiek

Bárki megkaphatja a szalmonellát, de azok, akiknél fokozott a súlyos fertőzés kockázata, a következők: 5 év alatti gyermekek, nem szoptatott csecsemők; 65 év felettiek; legyengült immunrendszerű egyének (például HIV-fertőzöttek vagy sarlósejtes betegségben szenvedők, rákos betegek és kortikoszteroidokat szedők) Antacidokat szedők (a gyomorsav számos szalmonellabaktériumot elpusztíthat; az antacidumok csökkentik a gyomor savasságát, ami lehetővé teszi több baktérium szaporodását) Antibiotikumokat szedők (ezek csökkenthetik a „jó” baktériumok mennyiségét, és kiszolgáltatottá tehetnek a fertőzés) Gyulladásos bélbetegségben, például Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedők, amelyek károsítják a bélnyálkahártyát, és megkönnyítik a szalmonella virágzását. Kisállattartók (különösen azok, akik madarakat és hüllőket tartanak)

Hogyan diagnosztizálják a szalmonellát?

Mivel a szalmonella tünetei hasonlóak sok betegség tüneteihez, az orvosok laboratóriumi vizsgálatokra támaszkodnak a fertőzés diagnosztizálására. A leggyakrabban dietonus szedése használt teszt az, amely egy személy székletmintáját vizsgálja meg, hogy megkeresse a baktériumok jelenlétét. Egy személy véréből is lehet mintát venni.

A Salmonella prognózisa

A legtöbb szalmonellában szenvedő ember egy héten belül jobban érzi magát, és teljesen felépül, bár eltarthat néhány hétig vagy hónapig, amíg a bélműködésük (milyen gyakran kakil és a széklet állaga) visszatér a normális szintre.

Ezen súlyos esetekben a szalmonella halált is okozhat, különösen, ha a megfelelő kezelést nem kezdik meg elég korán.

A szerkesztő válogatása

Hogyan előzheti meg az ételmérgezést és csökkentheti a súlyos egészségügyi problémák kockázatát?

10 dolog, amit tudni akartál a szalmonelláról (de féltél megkérdezni)

Melyek az ételmérgezést kiváltó élelmiszerek gyakori okai és típusai?

A Salmonella időtartama

A legtöbb esetben a szalmonella egy rövid ideig tartó betegség, amely néhány napig gyomorgörcsöt és hasmenést okoz. A tünetek általában körülbelül négy-hét napig tartanak, de akár több hétig is elhúzódhatnak.

Egyes esetekben azonban a tünetek súlyosabbak és hosszabb ideig tarthatnak, és kórházi kezeléshez és hosszú távú szövődményekhez vezethetnek.

Szalmonella kezelési és gyógyszeres lehetőségei

A szalmonella kezelése olyan tényezőktől függ, mint a tünetei, életkora és általános egészségi állapota. A legtöbb szalmonellaeset kezelés nélkül egy héten belül javul. Az Országos Diabétesz és Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézete (NIDDK) szerint a fő aggodalomra ad okot, ha ételmérgezése van – szalmonellától vagy más fertőző organizmusoktól – a hányás és hasmenés okozta kiszáradás. Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet, amelyeket orvosa javasolhat a tünetek otthoni kezelésére.

1. Igyon sok folyadékot, például:

Víz Hígított gyümölcslé Sportitalok (amelyek segíthetnek pótolni az elveszett elektrolitokat) Tiszta húslevesek Pedialit vagy hasonló elektrolitpótló italok (de fogyasztásuk vagy beadásuk előtt beszéljen orvosával)

2. Ha gondot okoz, hogy bármit is lenyomva tartson, próbáljon meg kortyolgatni kis mennyiségű vizet, vagy felszívni a jégforgácsot.

3. Egyél sós kekszeket vagy perecet, hogy segítsen pótolni az elektrolitokat (a nátrium egy elektrolit)

4. Egyél kis mennyiségű ételt a nap folyamán.

5. Ne szedjen hasmenés elleni gyógyszert, hacsak orvosa nem javasolja; ezek a gyógyszerek meghosszabbíthatják a szalmonellafertőzés okozta hasmenést.

Ha kezelőorvosa attól tart, hogy fennáll a súlyos kiszáradás veszélye, vagy ha magas láza van vagy súlyos hasi fájdalmai vannak, javasolhatja, hogy menjen el a kórházba intravénás folyadékkezelés és monitorozás céljából.

Gyógyszeres lehetőségek

Ha legyengült az immunrendszere, vagy ha tünetei súlyosak és nem javulnak, kezelőorvosa antibiotikumot írhat fel a szalmonellafertőzés kezelésére. A CDC szerint antibiotikumok javasoltak:

Súlyos betegségben szenvedők (például magas láz, súlyos hasmenés vagy a véráramba terjedő baktériumok) 50 év feletti felnőttek, akiknek alapbetegsége van, például szívbetegség. Felnőttek 65 évesek és idősebbek 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, károsodott vagy legyengült immunrendszerű emberek ( például rákos betegek, akik kemoterápiában részesülnek, vagy HIV/AIDS-fertőzöttek)

Az orvosok antibiotikumokat, például ciprofloxacint, azitromicint és ceftriaxont írhatnak fel a súlyos szalmonellafertőzésben szenvedő betegek kezelésére. Aggasztó azonban, hogy az antibiotikum-rezisztens szalmonella az elmúlt években problémává vált. A szalmonella e „többszörösen rezisztens törzseiből” származó fertőzések súlyosabbak lehetnek, és magasabb kórházi kezelési arányt eredményezhetnek.

A CDC szerint az élelmiszer-eredetű betegségeket okozó szalmonellatörzsek 16 százalékáról kimutatták, hogy rezisztensek legalább egy esszenciális antibiotikummal szemben – ami becslések szerint évi 212 500 esetet jelent. Egy másik ijesztő adat: a becslések szerint a szalmonellák 2 százaléka rezisztens három vagy több esszenciális antibiotikummal szemben, ami évente körülbelül 20 800 esetet jelent.

Alternatív és kiegészítő terápiák

A probiotikumok az egyik lehetséges kiegészítő vagy alternatív kezelés, amelyet a szalmonella ellen vizsgálnak. Ezek élő mikrobák, általában baktériumok, amelyek hasonlóak lehetnek a bélrendszerünkben szokásosan előforduló mikrobákhoz. A tanulmányok azt sugallják, hogy egyes probiotikumok segíthetnek lerövidíteni a hasmenés rohamát.

A kutatók még mindig azt tanulmányozzák, hogy a probiotikumok hogyan segíthetnek az ételmérgezések, például a szalmonellafertőzések kezelésében – ezért mindig konzultáljon orvosával, mielőtt probiotikumot vagy bármilyen más kezelést alkalmazna gyomor-bélrendszeri problémáira. De tekintettel az antibiotikum-rezisztens szalmonellatörzsek növekvő problémájára, a lehetséges alternatív kezelések, például a probiotikumok egyre fontosabbá válnak.

Bővebben a probiotikumokról

Teljes útmutató a probiotikumokról és azok hatásáról

Tudj meg többet

Salmonella megelőzése

A legtöbb szalmonellafertőzést a szennyezett élelmiszer okozza. A szalmonellafertőzés kockázatának csökkentésének legjobb módja a megfelelő élelmiszer-biztonsági intézkedések betartása és az ételmérgezés megelőzése.

Kövesse a CDC által javasolt négy élelmiszer-biztonsági szabályt: Tisztítás Gyakran mossa meg kezét és a felületeket, például a vágódeszkákat és a munkalapokat, és öblítse le folyó víz alatt a gyümölcsöket és zöldségeket. Elkülönített Kerülje el a keresztszennyeződést úgy, hogy külön vágódeszkát használ a nyers húshoz, baromfihúshoz és tenger gyümölcseihez, és ezeket az elemeket más élelmiszerektől elkülönítve. Hűtés Tartsa a hűtőszekrény hőmérsékletét 40 F vagy az alatt, és soha ne hagyja ki a romlandó élelmiszereket a hűtőszekrényből két óránál tovább. Olvassa fel a fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrényben vagy a mikrohullámú sütőben, mert ha az ételt a pulton hagyja felolvasztani, akkor a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak.

Ne feledje azt is, hogy WC-használat vagy pelenkacsere után mindig alaposan mosson kezet, és mosson kezet az állatokkal való érintkezés után.

Szalmonella szövődményei

A szalmonellafertőzések komplikációkat okozhatnak, ha a baktériumok az emésztőrendszerből a test más részeire terjednek, beleértve a véráramot, a csontokat, az ízületeket és a központi idegrendszert (agyat és gerincvelőt).

A szalmonella néhány lehetséges szövődménye:

Kiszáradás A szalmonellafertőzésben szenvedőknél fennáll a veszélye annak, hogy hányás és hasmenés miatt túl sok folyadékot veszítenek. A kiszáradás tünetei a következők:

Csökkent vizelettermelés Szájszárazság Beesett szemek

Bakteremia A szalmonella elhagyhatja a beleket és bejuthat a véráramba. Ha ez megtörténik, a fertőzés átterjedhet a test más területeire, beleértve:

Az agyat és a gerincvelőt körülvevő szövetek (agyhártyagyulladást okozó) A szív vagy a billentyűk bélése (endocarditist okoz) Csontok vagy csontvelő (oszteomyelitist okoz) Reaktív ízületi gyulladás (vagy Reiter-szindróma) A szalmonella fertőzés növelheti a gyulladás kialakulásának kockázatát feltétel. A tünetek jellemzően a következők: ízületi fájdalom és merevség a lábujjak és az ujjak duzzanata kötőhártya-gyulladás Fájdalmas vizelés

Kutatás és statisztika: Hány ember kap szalmonellát?

Íme néhány szám, amelyek illusztrálják a szalmonella széles körben elterjedt hatását az Egyesült Államokban:

Categories: Uncategorized